Importanţa lucrurilor în viaţă


familly

Un profesor de filosofie se afla în faţa clasei, având câteva obiecte pe catedră. Când a venit timpul să înceapă, fără să spună vreun cuvânt, el a luat un borcan mare şi gol şi a început să-l umple cu pietre cam de mărimea unei nuci.

Apoi, când a terminat, i-a întrebat pe studenţi dacă borcanul era plin. Ei au aprobat în cor: „da!”.

Apoi profesorul a luat dintr-o cutie o mână de pietricele şi le-a pus în borcan. A agitat uşor borcanul şi, cum era şi firesc, pietricelele s-au strecurat printre pietrele mai mari, umplând treptat borcanul.

I-a întrebat din nou pe studenţi dacă borcanul era plin. Ei au răspuns că da.

Profesorul întru sfârşit a luat dintr-o altă cutie nisip şi i-a dat drumul în borcan. Nisipul a umplut toate spaţiile care mai rămăseseră în borcan.

I-a mai întrebat, deci, încă odată dacă borcanul era plin. Studenţii au răspuns la unison: „daaa!”.

„Acum”, spuse profesorul, „aş vrea să vă spun că acest borcan reprezintă viaţa voastră. Pietrele sunt lucrurile importante ale vieţii – familia, partenerul de viaţă, sănătatea, copii – pietre de căpătâi ce, chiar şi atunci când pierzi orice altceva, ele continuă să-ţi umple viaţa. Pietricelele sunt alte lucruri care contează – job-ul, casa, maşina. Nisipul reprezintă restul, lucrurile mărunte”.

„Dacă dai drumul nisipului în borcan mai întâi”, continuă el, „nu va mai fi loc pentru pietricele şi pentru pietre. Tot aşa-i şi-n viaţă. Dacă-ţi risipeşti timpul şi puterile pentru mărunţişuri, nu vei avea niciodată spaţiu pentru lucruri ce-s importante pentru tine. Bagă de seamă la acele aspecte ce sunt necesare fericirii tale. Joacă-te cu fii tăi. Mergi cu partenerul de viaţă la bal. Se va găsi întotdeauna timp pentru a merge la muncă, pentru îngrijirea casei, pentru reparaţii etc”.

„Fii cu băgare de seamă la pietre mai întâi – la aspectele care-s cu adevărat importante. Stabileşte-ţi priorităţile. Rest-i doar nisip”.

Autor Necunoscut
Traducere din engleză de Adrian Măgdici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s