Papa: ateii care-și ascultă conștiința au șanse la Paradis


papa

În ediţia online, din 11 sept. a.c., a cotidianului englez „The Independent” puteați citi acest titlu senzaţional: «Papa Francisc îi asigură pe atei: nu-i numaidecât necesar să crezi în Dumnezeu pentru a ajunge în cer». Au exagerat, ca de obicei …

Este vorba de Scrisoarea deschisă pe care Papa a scris-o ateului Eugenio Scalfari, fondator al cotidianului La Repubblica, în care afirmă că «cei ce nu cred vor fi iertaţi de Dumnezeu dacă-şi vor fi ascultat conştiinţa», afirmaţie ce, în opinia cotidianului englez, nu face decât să-i îmbunătăţească reputaţia, care-i deja în ascensiune.

Însă, mă întreb eu, Papa Francisc spune ceva nou? Nu. Oamenii de rând, cu atât mai puţin jurnaliştii, nu-şi prea dau osteneala să citească documentele de învăţătură (magisteriale) ale Bisericii Catolice, cum ar fi cele emise de Conciliului Vatican II, Conciliu de altfel amintit de Francisc în scrisoarea sa. Ei bine, în Constituţiunea dogmatică „Gaudium et Spes” (despre Biserică în lumea contemporană [1965]) se spune: «fără îndoială, cei care în mod voit caută să-l ţină departe pe Dumnezeu de propria inimă (…), neţinând cont de imperativul conştiinţei lor, nu sunt lipsiţi de vină» (nr. 19).

Mai pe înţelesul tuturor: dacă ştii că Dumnezeu există, însă faci tot ce-ţi stă în putinţă să-l ţii departe de inima ta, nu poţi fi scuzat, iar în cealaltă lume va trebui să-ţi iei adio de la Împărăția Sa. Dar dacă în inima ta (conştiinţă) eşti convins că ai căutat Adevărul – neprecupeţind nici un efort – însă, din nefericire, nu l-ai găsit, nu poţi fi socotit vinovat şi, deci, aşa cum spune şi Papa, ai şanse să fii primit în Paradis. Noutatea, așadar, este felul cum Francisc exprimă acest adevăr, accentuând implicația pozitivă a acestei afirmații conciliare.

Ar fi destul de riscant, însă, să te auto-amăgeşti că ai căutat îndeajuns Adevărul, pentru a beneficia de prezumţia de nevinovăţie. În caz că nu l-ai găsit, cel mai înţelept ar fi să continuii … Căci, până la urmă, ce este iadul? Este în primul rând o alegere proprie, aceea de a sta departe de Iubire și Adevăr, începând chiar de aici, de pe pământ.

de Adrian Măgdici

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s