Spicuiri din discursul Maicii Tereza la primirea Premiului Nobel (1979)


 

 

„Ne-am adunat aici ca să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru acest dar al păcii. V-am dat deja tuturor rugăciunea pentru pace a Sfântului Francisc de Assisi şi stau acum şi mă gândesc dacă nu cumva a simţit el atunci aceeaşi nevoie de a se ruga pentru pace pe care o simţim şi noi astăzi.

Aşa că haideţi să ne rugăm împreună:

«Fă-ne Doamne demni să ne putem servi semenii din întreaga lume care trăiesc şi mor în sărăcie şi foamete. (…)»”.

„Astăzi, la primirea acestui mare premiu – eu personal nu sunt deloc demnă de el – sunt fericită pentru săracii noştri, sunt fericită pentru că îi pot înţelege pe aceştia, şi mai bine zis pentru că pot înţelege sărăcia în care trăiesc oamenii noştri. Vă mulţumesc şi sunt fericită să accept acest premiu în numele celor flămânzi, a celor dezbrăcaţi, a celor fără de ţară, a invalizilor, a orbilor şi a bolnavilor de lepră”. (…)

„Am o convingere, pe care aş dori să vi-o împărtășesc: cel mai mare distrugător al păcii este în zilele noastre strigătul copiilor nevinovaţi şi nenăscuţi. Ce infracţiune mai mare poate exista decât faptul că o mamă îşi poate ucide propriul copil atâta vreme acesta i se mai află în pântec – poate doar felul în care ne ucidem unii pe alţii? Stă scris în Cartea Sfântă: «Chiar de mama şi-ar uita copilul, eu nu îl uit». Totuşi astăzi sunt omorâte milioane de copii nenăscuţi, iar noi nu avem nimic de zis”. (…)

„În ceea ce mă priveşte, naţiunile care au legalizat avorturile sunt cele mai sărace. Ele se tem de aceşti micuţi, de copii nenăscuţi. Iar aceşti copii trebuie să moară, pentru că o femeie nu a vrut să mai aibă un copil în plus, iar copilul este ucis.

Şi aici vă rog în numele acestor micuţi: salvaţi copiii nenăscuţi, recunoaşteţi-L pe Iisus în făptura lor !” (…)

„Să ne rugăm: «Doamne, dă-ne puterea să protejăm toţi copiii nenăscuţi încă». Pentru că un copil este cel mai mare cadou pe care îl face Dumnezeu familiei, poporului şi lumii.

Domnul să vă binecuvânteze!”

 
––––––-

Film Mother Tereza (2003): online AICI

Este un film biografic realizat in anul 2003 pentru televiziune . Filmul descrie viata a Maicii Tereza, fondatoare congregatiei Misionarele Caritatii si prezinta etapele parcurse de acesta de la la statutul de simpla calugarita, la cel de una din cele mai importante personalitati a secolului XX. Filmul beneficiaza de prestatia unei stele ca Olivia Hussey în rolul principal si a primit un premiu CAMIE în 2007. (Merită să fie vazut!!!)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s