Assisi: Papa stă la masă cu săracii, nu cu autoritățile


 

Papa către cler și laici: „Greşim cu toţii. Să ne recunoaştem greşelile şi să ne cerem scuze”.

Într-un pontificat caracterizat de sobrietate, nu-i de mirare să auzi că Papa Francisc, în loc să stea la masă cu autorităţile de la Sacrul Convent din Assisi, a preferat să prânzească la Caritas-ul Sfintei Mării a Îngerilor. Până şi masa şi-a ales-o în preajma săracilor, în preajma acelora care-s desconsideraţi. „Ori stăm în preajma banilor, ori lângă săraci”, a spus Papa la liturghia pe care, cu puţin timp mai înainte, a celebrat-o în piaţa San Francesco.

La Sfânta Mărie a Îngerilor Papa l-a îmbrăţişat pe Abdahlaha, un copil marocan, fiul unei femei care locuieşte temporar într-un centru de primire. Copilul l-a luat pe Papă de mână şi l-a însoţit pană la cantină, unde-l aşteptau 55 de oaspeţi din diferite centre de primire ale diecezei de Assisi. Acolo Papa a voit să prânzească chiar la masa lor, pentru a-i vedea mai bine.

În catedrala San Rufino – întâlnindu-se cu clerul, cu persoanele consacrate  şi cu membrii consiliilor pastorale – Papa a reluat o serie de concepte fundamentale: „Să nu vă fie frică să ieşiţi, să mergeţi în întâmpinarea celor marginalizaţi. Nu vă blocaţi din cauza prejudecăţilor, a obiceiurilor, a rigidităţii mentale ori pastorale, ori din cauza acelui clasic «aşa s-a făcut dintotdeauna»”.

Francisc a mai atras atenţia şi asupra îndatoririi misionare a Bisericii: „Vestiţi până la periferii”. „Care-s periferiile voastre?” – a întrebat Papa – „Să încercăm fiecare să reflectăm. Să ne întrebăm care-s periferiile acestei dieceze. Cu siguranţa sunt acele zone ale diecezei care riscă să fie considerate marginale, în afara luminii reflectoarelor. Însă e vorba şi de persoane, de realităţi umane care-s marginalizate, desconsiderate. Există persoane care, deşi d.p.d.v. fizic se află «în centru», duhovniceşte stau departe”.

Bergoglio s-a mai adresat şi soţilor, perechilor care nu ar trebui „să încheie ziua fără să se împace”. „Celor proaspăt căsătoriţi – spune Papa – le zic mereu: n-aveţi decât să vă certaţi, să aruncaţi cu blidele unul după altul. Însă la sfârşitul zilei cereţi-vă iertare reciproc, faceţi pace”. Aceste cuvinte au fost primite cu o serie de aplauze zgomotoase.

 

de Giacomo Galeazzi, http://vaticaninsider.lastampa.it
Traducere şi adaptare: Adrian Măgdici

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s