Salvată de o lacrimă


Este incredibilă povestea prin care a trecut Angèle Lieby, o franţuzoaică care a ieşit din starea vegetativă „persistentă”, dramă povestită într-o carte care s-a vândut deja în 200 de mii de exemplare în Franţa şi în care ea arată cum medicii o considerau deja moartă şi se purtau cu ea asemenea unui „obiect” care merita un sfârşit „demn”. 

 

 

Să auzi în întuneric

Istoria lui Angèle, o muncitoare de 57 de ani, a început pe 13 iulie 2009 cu o migrenă puternică. Se duce la spitalul din Strasburg, discută cu medicii care nu „înţeleg nimic” … Nu mai aude bine, începe să vorbească cu dificultate, respiră greu şi îşi pierde cunoştinţa.

Un diagnostic neinspirat îi face pe medici să o intubeze şi să-i inducă o comă farmacologică. O comă din care, aparent, nu se mai trezeşte; este considerată o „legumă”, spre disperarea soţului Ray şi a fiicei Cathy, deja mamă a două fetiţe. În realitate, însă, Angèle aude totul, chiar dacă nu vede nimic. În jurul ei este un negru apăsător. Doar întuneric. Povestind despre acele zile, în care în jurul patului său se strâng medicii şi familia, scria: „Trebuia să-mi dau silinţa să aud totul pentru a înţelege ce se întâmplă”. Îşi dă seama că este conectată la o maşină şi intuieşte că este hrănită printr-o sondă. Mai înţelege şi că medicii o consideră irecuperabilă. După trei zile de comă în care starea corpului ei se înrăutăţeşte continuu, pe 17 iulie un medic – pe care în mod ironic îl numeşte „doctul Sensibilitate” – îl sfătuieşte pe soţ să rezerve un loc în cimitir şi să contacteze pompele funebre pentru a alege sicriul. Angèle aude totul. Încearcă să zbiere, însă rămâne mută. Îşi dă seama că soţul o ţine de mână, însă nu are forţa să se mişte. Simte că medicii o înţeapă, însă nu le poate spune ce simte celor care „se află afară”: „Ceea ce simţeam nu corespundea cu ceea ce transmiteam”, scrie ea în carte.

 

Tatăl Nostru şi lacrima

Medicii sunt din ce în ce mai insistenţi cu soţul ei. Situaţia este disperată: „trebuie să fie deconectată de la aparate”. Un sfat căruia Ray i se opune („nu vom accepta niciodată”), în timp ce Angèle recită Tatăl Nostru.

Pe 25 iulie, ziua de naştere a soţului ei, intră în cameră Cathy, care îi spune că aşteaptă un al treilea fiu şi că şi-ar dori mult ca bunica să-l vadă măcar. Acesta este momentul în care „imposibilul” se întâmplă: o lacrimă se prelinge din ochii „moartei”. O singură lacrimă care-i permite fiicei să-i avertizeze pe medici. Urmează o mişcare a degetului mic. În acel corp „îmbălsămat” exista viaţă!

Din acel moment Angèle renaşte. Studii mai aprofundate asupra corpului, care părea un cadavru, au arătat că suferea de sindromul Bickerstaff. Recuperarea, care o conduce la o vindecare completă, este lungă şi anevoiosă. Soţul o însoţeşte consecvent, notându-şi într-un carneţel progresele. Între timp Angèle învaţă, încetul cu încetul, să se facă înţeleasă; o minge dăruită de soţ o ajută să-şi recupereze mobilitatea membrelor.

Pe 14 august părăseşte pentru prima dată patul. Progresele lente îi permit să devină din ce în ce mai independentă de aparate: învaţă din nou să vorbească, să mănânce, să se relaţioneze cu ceilalţi. Pe 30 ianuarie 2010 se întoarce acasă. Pe 20 martie, prima zi de primăvară, iese din casă.

 

Comoara mea

Astăzi, cu ajutorul jurnalistului Hervè de Chalendar, şi-a relatat păţaniile în „Lacrima ce m-a salvat”, o carte în care Angèle, vorbind despre „mica sa experienţă”, atrage atenţia asupra celor care-i consideră prea repede pe anumiţi bolnavi doar „legume”, nu oameni: „O persoană poate fi conştientă chiar dacă aparent se află într-o comă ireversibilă”.

„Trebuie să ştii să depăşeşti propriile suferinţe pentru a avea încredere în viaţă. Dacă astăzi mă simt mai fragilă decât de obicei – spune ea, mâine trebuie să cred că voi putea escalada munţii”. I-a mai rămas doar un singur regret, acela de a nu fi putut păstra acea lacrimă: „Mi-aş fi dorit să o păstrez pentru totdeauna, să o ţin într-o cutie precum o bijuterie şi să o pot admira din când în când”.

 

de Emanuele Boffi
Traducere: Andrei Hrişman, http://e-communio.ro/

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s