Franţa. Căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi încălcarea libertăţii de conştiinţă


francia

[audio http://media01.radiovaticana.va/audiomp3/00395989.MP3|titles=RV – A. Gisotti – A.C. Hrişman]

Curtea Constituţională franceză a respins „clauza de conştiinţă” pentru primarii care se opun căsătoriilor dintre homosexuali, de aceea aceştia vor fi obligaţi să oficieze starea civilă şi pentru aceste cupluri. De asemenea, tot în Franţaa avut loc prima adopţie a unui copil de către un cuplu de lesbiene.

Despre continua eroziune a dreptului la libertatea de conştiinţă din Franţa şi nu numai a vorbit pentru postul nostru de radio prof. Giuseppe Dalla Torre, preşedintele onorific al Uniunii Juriştilor Catolici Italieni:

„Este bizar că Franţa, care are o lungă tradiţie în tutelarea drepturilor fundamentale ale persoanei, printre care se află şi libertatea de conştiinţă, a renunţat la această tradiţie printr-o decizie care în mod categoric este gravă şi apăsătoare. Cu toate acestea, este o decizie care nu priveşte doar Franţa, ci indică o tendinţă generală pentru lumea occidentală. Este tendinţa de a nu recunoaşte dreptul de a refuza să asculţi de o lege atunci când aceasta intră în conflict cu conştiinţa şi cu exigenţa de a proteja respectarea normelor morale inderogabile”.

Iar acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că Adunarea Consiliului Europei a reafirmat în 2010 tutelarea obiecţiei de conştiinţă. Observăm că în legislaţiile ţărilor se merge din ce în ce mai mult spre o tendinţă contrară acestei hotărâri…

„Într-adevăr! Cred că asupra acestei probleme trebuie să reflectăm în mod amplu cât mai urgent. Noi, occidentalii, credem că problema libertăţii religioase şi a conştiinţei este gravă în ţările asiatice, precum China, India şi alte ţări în care în mod evident situaţia este gravă, unde în special creştinii, dar nu numai ei, sunt persecutaţi din motive religioase. Nu ne dăm însă seama că în Occidentul nostru super-civilizat, sub noi forme mai subtile, libertatea de conştiinţă este din ce în ce mai greu de garantat şi tutelat. Din acest punct de vedere problema obiecţiei de conştiinţă este o probă de foc, este exemplul care evidenţiază intoleranţa faţă de libertatea de conştiinţă, caracteristică noii noastre realităţi”.

Prof. Dalla Torre a mai vorbit despre paradoxul occidental în care, prin dorinţa de a nu fi discriminată o minoritate, se ajunge la discriminarea majorităţii, lucru inadmisibil şi opus principiilor care au stat la baza dezvoltării instituţiilor ţărilor democratice şi civile de la Revoluţia Franceză până în zilele noastre. De asemenea, juristul catolic a admis faptul că în viitor s-ar putea să nu mai fim liberi să spunem în public anumite lucruri, deoarece „ideea că toţi trebuie să gândească în acelaşi mod galopează într-o manieră surprinzătoare” şi pune în pericol însăşi fundamentele democraţiei.

Text preluat de la pagina http://ro.radiovaticana.va/

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s