Teoria unei specii hominide unice este compatibilă cu credinţa


Dmanisi

Un grup de oameni de ştiinţă susţin viziunea conform căreia fiinţele umane vin din evoluţia dintr-o singură specie umană, şi nu dintr-o ramură a unui trunchi de multiple specii ancestrale anterioare. Noua ipoteză, deşi încă în discuţie, se potriveşte mai bine cu poziţia Bisericii Catolice, conform căreia oamenii vin dintr-o sursă unică, fiind creaţi de Dumnezeu, susţin doi experţi în ştiinţă şi credinţă.

“Cu siguranţă, confirmarea originii umanităţii dintr-o unică linie de descendenţă, aşa după cum umanitatea modernă aparţine unei sigure specii (după cum se propune într-un studiu recent), se potriveşte bine cu viziunea credinţei”, a spus Mons. Fiorenzo Facchini, expert paleontolog şi antropolog. Pr. Rafael Pascual, legionar al lui Cristos, a spus la rândul său că noua teorie “este apropiată de ceea ce învaţă Biserica: originea fiinţei umane dintr-o sursă unică”. Studiul din 18 octombrie din revista “Science” spune că sunt “dovezi directe” că numeroasele diferenţe fizice vizibile la fosilele primilor oameni nu reprezintă specii diferite, ci o simplă “variaţie morfologică” între primii hominizi din acelaşi neam.

Studiul ştiinţific, realizat de şapte cercetători, a studiat craniile găsite în Dmanisi, Georgia, de la cinci indivizi ce au trăit acum 1,8 milioane de ani. Studiul susţine că cele cinci cranii au diverse trăsături diferite, care, dacă ar fi fost descoperite în locaţii diferite, ar fi dus probabil la catalogarea ca aparţinând unor specii diferite. Asemenea oamenilor de astăzi, se poate să fi existat un spectru de variaţii fizice care nu indică însă specii diferite. Mons. Facchini a declarat pentru CNS că studiul aduce în discuţie “tendinţa de a identifica rapid o specie în baza unor diferenţe morfologice”. “Pe lângă problema rarităţii rămăşiţelor, identificarea speciilor după fosile umane este foarte problematică”, a mai declarat el. Diferenţe fizice semnificative pot să apară de-a lungul timpului datorită “factorilor de mediu”, precum dieta sau climatul sau alţi factori. În timp ce a spus că nu se poate exprima dacă au fost mai multe sau o singură specie umană în vremurile preistorice, atunci când vine vorba de o singură “linie umană cu rădăcinile într-o populaţie africană, nu am nici un dubiu”.

Mons. Facchini, asemenea altor experţi, consideră că craniile de la Dmanisi reprezintă cele mai vechi dovezi despre fiinţe umane primitive dincolo de Africa, dovezi ale “expansiunii omenirii în Eurasia”. Prelatul italian a mai spus că crede că firul comun cultural la speciile umane “este un factor ce merge împotriva” teoriilor privind specii umane multiple. Pr. Pascual, director al Institutului de Ştiinţă şi Credinţă de la Universitatea Pontificală Regina Apostolorum din Roma, a explicat că Biserica este deschisă faţă de ştiinţă şi de orice descoperiri, atâta timp cât nu este contrazisă credinţa. În timp ce Biserica Catolică nu sprijină nici creaţionismul şi nici teoria “intelligent design” (design inteligent), care nu sunt considerate teorii ştiinţifice în adevăratul sens al cuvântului, interpretările care exclud divinul, a spus preotul, “evident că nu sunt compatibile cu ce învaţă credinţa”. “A susţine că Dumnezeu a avut un plan şi a dorit să creeze omenirea şi că Dumnezeu se poate să se fi folosit de procesul evoluţiei, nu reprezintă o contradicţie”, a spus el.

Sursă: http://www.catholica.ro/

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s