Pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi (2 noiembrie)


 

În ziua de 1 noiembrie, sărbătoarea lăcașului Tuturor Sfinților, credincioșii contemplează în lumina credinței bucuriile şi splendorile locașului fericit al sufletelor ajunse la sfințenie, „Biserica triumfătoare”, dar nu pierd din vedere faptul că o altă mulțime de frați şi surori în Cristos, după ce au trecut prin viaţa pământească, așteaptă cu dor în pragul acestui lăcaș şi nu pot intra, deoarece se simt încă nevrednici, din cauza urmelor ce le mai poartă din călătoria prin locurile pline de noroiul păcatului; ele formează acea parte a Bisericii ce se numeşte „Biserica pătimitoare”.

Aceste suflete suferă de dorul după casa Tatălui, de conștiința că nu se pot ajuta singure, de durerea ce le-o produce focul tainic rânduit de bunătatea divină să le redea puritatea desăvârșită, prin arderea impurităților aduse din viața trecătoare. După sărbătorirea tuturor sfinților, în multe părți se făcea pomenirea tuturor credincioșilor răposați, urmând un îndemn spontan al dragostei creștinești. Sfântul Odilon, abate al mănăstirii benedictine din Cluny, în anul 998, a poruncit ca, la 2 noiembrie, să se facă pomenirea tuturor călugărilor răposați. Sub influența celor peste o mie de mănăstiri benedictine, răspândite pe tot întinsul Europei, întreaga creștinătate apuseană a adoptat acest obicei şi, în anul 1311, Roma a stabilit în mod oficial ca, la 2 noiembrie, să fie celebrată pomenirea tuturor credincioșilor răposați.

De fapt, Biserica acordă un loc important în liturghia zilnică tuturor „celor care au murit cu semnul credinței”, stabilind un „memento mortuorum” la fiecare slujbă şi terminând rugăciunea zilnică oficială, breviarul, cu rugăciunea: „şi sufletele celor răposați, prin mila lui Dumnezeu, să se odihnească în pace”. Ca un dar excepțional, în ziua de 2 noiembrie, fiecare preot poate celebra 3 sfinte Liturghii; acest privilegiu a fost acordat mai întâi în anul 1748 pentru Biserica din Spania şi, în anul 1915, papa Benedict al XV-lea l-a extins în întreaga Biserică Romano-Catolică.

Preocuparea şi rugăciunea pentru cei răposați se întemeiază pe adevărul despre existența unei stări intermediare între Biserica triumfătoare şi Biserica luptătoare: Biserica suferinței curățitoare; de asemenea, şi pe adevărul împărtășirii sfinților, în temeiul căruia energia vitală a Trupului Mistic circulă de la părțile sănătoase spre cele suferinde şi le oferă ajutor. Mijlocirea sfinților şi rugăciunile credincioșilor de pe pământ, îndeosebi participarea la celebrarea jertfei euharistice oferite pentru sufletele celor răposați, ajută la desăvârșirea purificării lor „în sângele Mielului” (Ap 7,18).

Sfântul apostol Pavel aseamănă lucrarea de mântuire a sufletului cu zidirea unei clădiri: „Fiecare să ia seama cum zidește. Altă temelie nimeni nu poate pune, în afară de aceea așezată, adică Isus Cristos. Iar dacă pe această temelie cineva zideşte aur, argint, pietre prețioase, lemn, fân, paie, înfăptuirea fiecăruia va fi dată pe față… focul va dovedi cum este înfăptuirea fiecăruia… Dacă înfăptuirea cuiva va arde, va fi pierdere, el, ce e drept, va fi mântuit, dar ca prin foc”. (1Cor 3,11-15) Este „focul curăţător” ce redă sufletelor celor răposați puritatea şi strălucirea cerută pentru a intra în deplina bucurie a Paradisului.

Acestor suflete, Biserica le oferă comemorarea solemnă de la 2 noiembrie, pentru a mărturisi dragostea cu care îi îmbrățișează pe toţi fiii săi şi a menține vie în sufletele credincioșilor conștiința datoriei şi a posibilității de a veni în ajutorul fraților şi surorilor din „focul” suferinței curăţătoare şi aducătoare de bucurie nesfârșită.

Sursă: http://www.arcb.ro

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s