Virtutea dreptăţii impune înapoierea mănăstirii din Bixad greco-catolicilor


 

Premisă

În volumul 2 al manualului întocmit de mitropolitul Mladin Nicolae et al., intitulat „Teologia morală ortodoxă” (Ed. Reîntregirea, Alba Iulia 2003), dreptatea este definită astfel: „virtute care cere să se dea fiecăruia ceea ce este «al său». […] Ca virtute socială, dreptatea se manifestă în voința fermă şi constantă de a respecta şi ocroti drepturile fiecăruia: ea cere deci să respectăm și să dăm fiecăruia ce este al «al său», să îi voim binele în măsura în care acest bine îi aparţine de drept natural sau pozitiv. […] Obiectul dreptății îl constituie dreptul aproapelui, pe care trebuie, pe de o parte, fiecare să nu-l lezeze, iar pe de altă parte, să-l respecte, şi, după posibilitate, să-l ocrotească”. (222-223)

„Analiza ideii de dreptate, verificată de realitățile vieții, impune cu necesitate concluzia că dreptatea este virtute socială fundamentală. Ea constituie chiar premisa necesară pentru funcționarea normală a oricărui organism social. Constrângerea caracteristică dreptăţii îşi are sprijin în legea morală. Ea trebuie aplicată celor care se opun ordinii legale, de o parte, pentru apărarea acesteia, iar de alta, pentru îndreptarea infractorilor”. (228-230)

 

Istoricul manastirii din Bixad

Manastirea din acest loc din Bixad a fost ctitorita la anul 1700 de calugarul greco-catolic bazilitan Isaia pe terenul donat de unii locuitori din Trip pentru edificarea manastirii. Manastirea a fost in posesia calugarilor greco-catolici ai Ordinului Sfantului Vasile cel Mare de la infiintare pana in 1948 cand, odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, aceasta manastire a fost confiscata de catre stat.

Mentionam ca Manastirea Greco-Catolica din Bixad a fost un bastion al luptei impotriva comunismului in zona, Securitatea arestandu-i pe calugari inca din primavara lui 1948 pentru a se asigura ca acestia nu vor conduce oamenii la revolta atunci cand Biserica Greco-Catolica va fi scoasa in afara legii.

In aprilie 1948, atunci cand Securitatea a venit prima data sa-i aresteze pe calugari, oamenii din Bixad si din satele din jur au venit la manastire, au inconjurat masinile Securitatii si nu le-au lasat sa plece pana ce nu s-au asigurat ca nici un calugar nu a fost arestat. Ulterior, toti localnicii care au participat la acel eveniment au fost arestati si anchetati de Securitate, iar calugarii au fost vanati unul cate unul iar manastirea inchisa.

[Ultimul supravieţuitor al mănăstirii, ieromonahul pr. Filip Crăciun Cosma, într-un interviu recent, declară: „Protopopul ortodox din Satu Mare a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. Cine nu, il mananca puscaria!»”]

In perioada comunista statul a transformat Manastirea Greco-Catolica din Bixad intr-un Preventoriu de copii ai caror parinti erau bolnavi de TBC, Preventoriu care apartinea de Spitalul orasenesc din Negresti-Oas. Chiliile calugarilor, precum si celelalte constructii ale manastirii au fost folosite pentru cazarea copiilor si activitatile lor.

Spre finele anilor ’80, sunt trimisi cativa calugari la aceasta manastire parasita pentru a o reactiva si a o face ortodoxa. Intr-un articol din ziarul Lumina al Bisericii Ortodoxe, inclusiv actualul staret al manastirii ortodoxe afirma ca, ajuns la Bixad in 1990, “N-am gasit nimic aici. Am luat totul de la capat.” Adevarul este ca era acolo biserica greco-catolica, iar calugarii ortodocsi au luat de la Preventoriul de copii o parte din vechile constructii ale calugarilor bazilitani.

In anul 1992 s-a emis hotararea de guvern 466/1992 prin care s-a predat Bisericii Greco-Catolice o parte din imobilele confiscate de regimul comunist si aflate in proprietatea Statului, inclusiv Manastirea Greco-Catolica din Bixad. In temeiul acelei hotarari a fost emisa Dispozitia nr. 97/10.09.1999 de predare a imobilelor mentionate in HG 466/1992 poz. 63 si 64 catre cultul greco-catolic.

In acest sens, pe data de 15.09.1999, Comisia de retrocedare impreuna cu Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare s-au prezentat la Bixad pentru a preda imobilele cultului greco-catolic. Predarea juridica nu a prezentat nicio problema, in acest sens incheindu-se Protocolul de predare-primire dintre Spitalul Orasenesc Negresti-Oas si Biserica Greco-Catolica, si Protocolul de predare-primire – in temeiul HG 466/1992 – dintre Primaria Comunei Bixad si Biserica Greco-Catolica. Transferul stapanirii materiale propriu-zise a constructiilor, insa, a fost impiedicata si atunci de interventia si opozitia reprezentantilor Bisericii Ortodoxe.

In anul 2006 Episcopia Greco-Catolica de Maramures a deschis proces pentru a intra in posesia efectiva a Manastirii, proces care s-a castigat, prin decizia 5847/2012, definitiv si irevocabil la Intalta Curte de Casatie si Justitie. Toate instantele au decis lasarea in deplina proprietate si posesie a Manastirii partii greco-catolice.

In baza deciziei 5847/2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Episcopia Greco-Catolica de Maramures a adresat tribunalului o cerere de investire cu formula executorie a sentintei si deciziei curtii de apel, cerere aprobata pe data de 05.11.2013.

Din aprilie 2013 reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au folosit de toate mijloacele legale pentru a opri aceasta retrocedare, mijloace care insa au fost respinse de instanta.

Pe data de 7 noiembrie 2013, dupa 21 de ani de cand aceasta Manastire trebuia sa fi fost deja retrocedata efectiv, Institutiile Statului nu numai ca nu si-au dat intregul concurs pentru a pune in aplicare o hotarare definitiva si irevocabila a justitiei romane, dar se implica activ prin instutiile pe care le reprezinta pentru a confisca din nou Manastirea Greco-Catolica din Bixad.

(Biroul de presa al Episcopiei Greco-Catolice Maramures)

 

Concluzie

Îndârjirea cu care preoții și călugării ortodocși s-au opus înapoierii mănăstirii proprietarilor de drept, precum şi lozincile de genul „Afara, catolicii din țară”, dovedesc că suntem departe nu doar de iubirea pe care ne-a cerut-o C(h)ristos, ci şi de dreptatea pe care au prețuit-o păgânii. Biserica Ortodoxă, așadar, pentru a pune capăt acestei nedreptăți, are datoria morală de a înapoia ceea ce i se cuvine Bisericii Greco-Catolice.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s