Catolicii şi ortodocşii împreună în slujirea familiei


ortodocsi-catolici

A relansa alianţa dintre Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică insistând asupra familiei ca nucleu central al societăţii. Este o strategie comună aceea pusă la punct de Consiliul Pontifical pentru Familie, de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi de Departamentul pentru Relaţiile Externe al Patriarhiei de Moscova, care împreună au promovat întâlnirea „Ortodocşii şi catolicii împreună pentru familie”.

Întâlnirea s-a desfăşurat miercuri, 14 noiembrie 2013, în palatul „Sfântul Calixt”. Au prezidat lucrările şi le-au orientat cu conferinţele introductive mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, preşedinte al Departamentului pentru Relaţiile Externe al Patriarhiei moscovite, şi arhiepiscopul Vincenzo Paglia, preşedintele dicasterului pentru familie.

Raportul dintre generaţii în lumea globalizată, antropologia familiei în tradiţia ortodoxă şi în Noul Testament şi viziunea despre familie în părinţii Bisericii au fost temele tratate de diferitele intervenţii desfăşurate în timpul întâlnirii. Intervenţii care au confirmat „un amplu acord cu privire la principalele chestiuni referitoare la tema familiei şi vieţii”.

A fost împărtăşită îndeosebi „preocuparea în care se află familia în lumea globalizării”, subliniată de mai multe ori şi de patriarhul de Moscova şi al tuturor Rusiilor, Ciril, la 7 decembrie 2012 într-o întâlnire cu arhiepiscopul Paglia desfăşurată în capitala rusă: „Atât ortodocşii cât şi catolicii se confruntă în timpul prezent cu tendinţe îngrijorătoare spre distrugerea instituţiei familiei în societatea contemporană, care sunt considerate de mulţi ca neconstructive şi periculoase”.

Întâlnirea a reprezentat aşadar – a spus Monseniorul Paglia la deschiderea lucrărilor – „o etapă semnificativă care vede cele două Biserici una alături de cealaltă în promovarea şi în apărarea familiei, «motor al lumii şi al istoriei», aşa cum a spus papa Francisc”.

Şi de ambele părţi – a explicat el – a fost analizată „criza profundă prin care trece astăzi familia. Hegemonia unei culturi individualiste şi consumiste, care merge în acelaşi pas cu globalizarea numai a pieţei, pare să aibă ca prim efect slăbirea şi distrugerea familiei şi, cu familia, a oricărei forme asociate stabile”.

Mai mult, se înmulţesc forme alternative de „familie”. „Este clar de acum – a subliniat prelatul – că indivizii pot «să facă familie» în manierele cele mai diferite. Importantă, se subliniază, este «iubirea». Familia nu mai este negată, ci pusă alături de noi forme de experienţă relaţională care sunt aparent compatibile cu ea, chiar dacă în realitate o zdruncină”.

În afară de asta, conform preşedintelui Consiliului Pontifical pentru Familie, „distrugerea specificului sexual, propusă de noua cultură de acest gen, trebuie să aibă din partea noastră răspunsuri clare şi convingătoare”.

În această privinţă, arhiepiscopul a citat cuvintele cardinalului Bergoglio: „Nu se poate uniformiza ceea ce este diferit. Esenţa fiinţei umane tinde la unirea bărbatului şi femeii ca realizare, atenţie şi îngrijire reciprocă şi drept cale naturală pentru procreaţie. Asta conferă căsătoriei transcendenţă socială şi caracter public”. Apoi într-o societate în care creşte lumea vârstei a treia, asumă o centralitate deosebită raportul dintre generaţii, care se inserează la rândul său în vastul domeniu al drepturilor familiei, de la drepturile copiilor la cele ale bătrânilor, bolnavilor, la dreptul la muncă, la odihnă şi la sărbătoare.

În concluzie, Monseniorul Paglia a exprimat dorinţa ca ziua de studiu să poată „trezi o responsabilitate comună pentru ca familia şi căsătoria să fie cale de sfinţenie pentru familiile creştine şi ferment de fraternitate pentru întreaga societate. Trebuie să scoatem din marea comoară a Bisericilor noastre bogăţia teologică, spirituală, culturală pentru a înfrunta în manieră mai eficace marea provocare a timpurilor moderne. Dacă vom fi capabili să conjugăm tradiţiile noastre vom putea oferi bărbaţilor şi femeilor contemporani o perspectivă mai bogată, mai robustă şi mai atrăgătoare cu privire la căsătorie şi familie”.

(După L’Osservatore romano, 15 noiembrie 2013)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu, www.ercis.ro

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s