Un român, invitatul unui seminar de neuro-bioetică din Roma


Vineri, 29 noiembrie a. c., a avut loc un seminar de neuro-bioetică la Facultatea de Bioetică din Roma (Ateneul Pontifical Regina Apostolorum), prima facultate de acest gen din lume în momentul inaugurării ei acum un deceniu.

Seminarul a fost organizat de Grupul de Neurobioetică din cadrul facultăţii şi i-a avut ca invitaţi pe tânărul greco-catolic Andrei-Claudiu Hrişman, doctor în bioetică și membru al Catedrei Unesco de Bioetică şi Drepturi Umane din Roma, şi pr. Paolo Benanti, profesor de Neurobioetică la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma.

Andrei Hrişman a prezentat succint problemele antropologice care afectează cel mai mult discursul bioetic, dar mai ales viaţa cotidiană a fiecăruia dintre noi, amintind despre „mitul calităţii” care consideră că omul este valoros doar dacă are anumite calităţi, despre reducţionismul biologic, perfecţiunea secularizată, pentru ca apoi să facă o scurtă introducere în ce înseamnă îmbunătăţirea organismului uman din perspectiva ştiinţifică-contemporană, dar mai ales îmbunătăţirea minţii umane prin metode neconvenţionale: medicamente şi tehnologii dezvoltate de neuroştiinţe.

Pr. Paolo Benanti a analizat câteva citate din principalii filosofi şi omeni de ştiinţă contemporani care propun îmbunătăţirea organismului uman şi a vorbit şi el despre problemele antropologice ale celor care promovează cu orice scop îmbunătăţirea organismului uman.

Moderatorul seminarului, pr. Alberto Carrara, profesor de bioetică, a prezentat proiectul intitulat 2045, un proiect care doreşte transformarea radicală a omului şi a societăţii cu ajutorul tehnologiei şi a medicinii; proiectul este promovat în special de miliardarul rus Dmitri Itskov.

Seminarul face parte dintr-o serie de întâlniri lunare ale grupului de Neurobioetică de la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum din Roma, un grup de cercetare din care fac parte bioeticieni, medici, avocaţi, jurnalişti şi teologi.

ACC

Pentru cunoscătorii limbii italiene, seminarul poate fi vizionat aici:

 

 

Reclame
Comments
2 Responses to “Un român, invitatul unui seminar de neuro-bioetică din Roma”
  1. pontesvitae spune:

    Toate bune si frumoase, felicitari! Ceea ce ne preocupa pe noi in acest moment este soarta concreta a embrionilor rezultati din IVF, de exemplu, care sunt sacrificati pentru asa-zisa cercetare stiintifica pentru Alzheimer and Parkinson, in Europa si in Romania. Tot trebuie sa ma gandesc la faptul ca moartea unei fiinte umane are o dimensiune extrem de concreta pentru un medic si una mai teoretica, deci mai putin urgenta, pentru alte categorii profesionale. Cum ar fi deputatii romani care asteapta proiectul de lege pentru terti donori in comisiile lor si pentru care viata embrionilor umani este o abstractie, daca eventual reusesc sa le acorde un statut uman. Recent mi s-a intamplat sa discut cu medic roman care nu are nici o parere despre momentul in care incepe o viata umana (!?!). Cum ne mai mobilizam, acasa, pentru a apara viata si demnitatea umana, chiar si in acest decembrie cu tendinte de relaxare si nostalgii de vacanta?

    • adym1976 spune:

      Dupa cum stii … embronul uman in opinia multura nu este persoana umana. Biserica catolica inca nu s-a pronuntat asupra statutului ontologic al embrionului… etc. Trebuie sa vii cu argumente foarte bune pentru a dovedi ca este vorba de persoana. Deci mobilizarea cea mai eficienta consta in oferirea unor argumente bune … in acest domeniu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s